top of page

חשיבות הפעילות הגופנית בגינה בגיל השלישי

הקשר בין גינון, פעילות גופנית ונפש בריאה

המאמר נכתב לזכר אבי, שנפטר בחודש דצמבר, 2022


בגיל השלישי הגוף עובר שינויים, גם פיזיים וגם נפשיים. מבחינה פיזית ישנה האטה בפעילות היומיומית של רוב האנשים המבוגרים. הם כבר לא יוצאים בבוקר לעבודה או לסידורים, שכן הדבר כרוך בקושי רב לעשות זאת. מעבר לכך, המעגל החברתי מצטמצם ורבים מוצאים עצמם בודדים וחסרי מעש לאורך כל היום.

ישנן אפשרויות רבות לביצוע פעילות גופנית. יש מי שמבצעים פעילות גופנית בפארקים, חדר כושר, בגינות ציבוריות או בגינות פרטיות. פעילות גופנית שמבצעים בזמן עבודה בגינה היא פעילות שיכולה להתאים מאוד לבני הגיל השלישי ויש בה אלמנט של תרפיה. מדובר בפעילות אקטיבית ויזומה ויש לה יתרונות רבים. פעילות בגינון תורמת כמובן להפעלה של הגוף, החל מתנועות של מוטוריקה גסה ועד לתנועות הקשורות במוטוריקה עדינה.

פעילות גופנית בגינה מייצרת עבור בני הגיל השלישי: עקביות, עיבוד לסדר היום, שמירה על שגרה ותמיכה פיזית. מלבד העבודה בגינה שתורמת לחיבור לאדמה, לטבע ולעונות השנה ומכניסה צבע וטעם חדשים לשגרת החיים הרגילה, מדובר גם ברווח משני והוא פעילות גופנית שכל כך חשובה בגיל השלישי.

לפעילות עם צמחים אשר מתרחשת באוויר הפתוח, במרפסת חצר או בחדר, יש יתרון בריאותי שמשפיע על ההרגשה הכללית וגם תורם לוויסות הרגשות השליליים. כיפוף, תפיסה, גיזום, אחיזה, הליכה, ישיבה, הנעת אצבעות, מפרקי ידיים, שרירים – כל הפעולות האלו הן חלק מהעבודה בגינון עם המטופל. מדובר בפעילויות גופניות שמייצרות תנועה. הטבע והצומח הם משאב נפלא התורם לאורח חיים בריא ומשמש כנחמה וכמרפא לאותם מטופלים שלא תמיד פעילים באופן מלא ביומיום שלהם.

המטופלים שמגיעים אליי כבר עברו אי אלו דברים בחייהם. לחלק מהם יש אוריינטציה רבה לעולם הצמחים ויש כאלה שאף מגלים את הצמחים בזכות מקומות תעסוקה כמו מרכזי יום או שבני משפחה מטפלים ממליצים להם לטפח את הנושא. עבור כולם הרווח כפול ומשולש. במהלך הגינון מתקיים שיח טיפולי (שהוא החלק החשוב ביותר) וכן פעולות שונות בתחום הגינון ופעילות גופנית סמויה וגלויה.

גינון טיפולי מאפשר סביבה תומכת לבני הגיל השלישי. מעבר לעיסוק עצמו בעבודת הגינון הפרודוקטיבית שהתוצאות שלה נראות לעין ומספקות סוג של סיפוק, ישנו גם עניין רב שבא לידי ביטוי בשיתוף ובהתנהלות גופנית מתונה המתאימה למצב הפיזי של המטופל. כל זה נעשה כמובן בהתאם ליכולת הגופנית והקוגניטיבית של כל מטופל.






מטרות הגינון הטיפולי לבני הגיל השלישי:

1. הפעלת אברי הגוף השונים: ידיים, אצבעות, רגליים, שרירים ומפרקים.

2. שיפור היכולות הקוגניטיביות: פעילות בגינון בשילוב פעילות גופנית קבועה עשויה לשפר באופן משמעותי את התפקודים הקוגניטיביים ולסייע בשמירה על התפקוד התקין של המוח.

3. זימון פעילות אל ביתם של הקשישים שמרותקים לביתם.

4. הכנסת עניין וצבע לחייהם של הקשישים וסיוע בהתמודדות עם הבדידות.

5. הנגשת צמחים בבית הקשיש/ה, אלו ישפיעו לטובה על איכות חייהם.

6. מקור לגאווה עבור בני המשפחה "אני מפתח מסוגלות".


יתרונות הפעילות הגופנית בגיל השלישי

למה זה טוב? פעילות גופנית קבועה משפיעה לטובה על גוף האדם בכל ההיבטים:

1. מזרזת את ניקוי הפסולת מתאי המוח.

2. שחרור מוגבר של אנדורפינים, ההורמונים המשפרים את מצב הרוח ואת תפקוד הזיכרון.

3. התמודדות יעילה יותר במצבי לחץ, חרדה, מתח ודיכאון.

4. הפחתה של כאבים כרוניים.

5. שיפור בזמן התגובה.

6. איכות שינה טובה יותר.

7. הורדת לחץ הדם.

8. הגדלת גמישות האיברים.

9. פעילות גופנית של השרירים מחזקת את העצמות שבגיל מבוגר מתחילות להיחלש. מלבד זאת, חיזוק השריר שומר על יציבות הגוף ותורם לפעילות בטוחה. בכך פוחת הסיכון לנפילות, שכל כך מסוכנות ושכיחות בגיל השלישי.

10. פעילות גופנית בגינה תורמת ליציבות בהליכה.

11. פעילות גופנית בשילוב עם עבודה בגינה משפרת את יכולת הריכוז וכתוצאה מכך את מצב הרוח.

12. פעילות גופנית שומרת על שגרת חיים פעילה.

13. מגבירה את תחושת החיוניות.


פעילות גופנית הנעשית בגינה היא פעילות חשובה המתבצעת בהדרגה, בתדירות של פעם ביום או יומיים ומייצרת שגרה בריאה


שיפור יכולות: הגינון הוא אמצעי מצוין לשיפור היכולות הקוגניטיביות, ללמידה, להתעניינות בסביבה הקרובה והרחוקה, להפעלת הזיכרון, להקשבה ולשיפור יכולת הביטוי המילולית. גינון מסייע גם בהפעלה של המוטוריקה הגסה, הבינונית והעדינה ותורמת לגירוי חושי. השותפים הפעילים הם חוש הריח, חוש הראייה ואפילו חוש השמיעה ואלו קשורים ומפעילים את הצד המוטורי והתחושתי.

פעילות עם צמחים מביאה לשיפור היציבה והגמישות, כל אחד כמובן בהתאם למצבו הגופני.

הטיפול בגינה יכול להתבצע בצורות שונות: בעמידה, בישיבה או בהליכה. העבודות בגינה מגוונות מאוד ולכן מתאימות למצבים פיזיולוגים שונים. בגינה אפשר לגזום, להשקות, לזרוע, להכין ייחורים ואף לשתול, כאשר עומדים, צועדים או יושבים בכיסא/כיסא גלגלים.

ניתן להתאים לכל אדם פעילות כזו או אחרת בגינה, למען בריאותו הנפשית והפיזית. בכל מצב פיזיולוגי מופעלים אברים דומים ושונים בגוף. בעבודתי עם בני הגיל השלישי אני מנגישה עבור המטופלים את הטבע ברמות שונות. יש העובדים בישיבה בחדר כשהם ישובים בכיסא ואז מפעילים בעיקר את הידיים ואת פלג הגוף העליון והעבודה היא בעיקר על מוטוריקה עדינה. יש עצמאיים שפעילים בגינה ואז משלבים בעבודה בין כל סוגי המוטוריקה העדינה, הבינונית והגסה.



אני חווה סיפוק רב בעבודתי בגינון טיפולי. התגובות שאני מקבלת מחממות לי את הלב. כשאני שומעת מהמטופלים שבאמצעות הפעולות השונות הנעשות בגינה הם זוכים גם לפעילות גופנית וגם לשיפור מצב הרוח אני מרגישה שהשליחות שלי חשובה. רבים מהמטופלים שלי אומרים שהגינון גורם להם לשמחה, ושהם מחכים למפגש הבא.

המטופלים שונים זה מזה ולכל אחד אני מתאימה את הפעילות לפי קריטריונים שונים:

עם המטופלים במרכז היום אני עובדת בעיקר בישיבה. חלקם יושבים בכיסאות גלגלים, חלקם נתמכים בהליכונים, חלקם עם בעיות בשיווי משקל ולכן מתקשים לעמוד לאורך זמן. המגע עם האדמה והצמחים משלב מוטוריקה עדינה הכוללת הזזת אברים, מפרקים, קואורדינציה, תיאום עין-יד, פעילות לפי הוראת, שימוש במספריים, מזמרה, מכחול לצביעת מכלים ועציצים יוצר תנועתית בכפות הידיים. יש חשיבות רבה לתשומת לב לפרטים וזה גורם סיפוק למטופלים. גם כשיש מוגבלות כל אחד פעיל לפי היכולת שלו, בלי להשוות לאחר. באופן הזה כל מטופל מרגיש שלם עם מה שהוא עושה.

בנוסף להיבטים הפיזיים חשוב לי לחבר את המטופלים גם לתחושות שלהם. במהלך הטיפול אנחנו משוחחים, מדברים על רגשות ותחושות ורבים מספרים על חייהם האישיים במקביל לפעילויות השונות הנעשות ביחד ולחוד.

הכי ריגש ושימח אותי שבסיום הפעילות אמר לי אחד המטופלים שיושב על כיסא גלגלים:

"בזמן העשייה שלנו והפעלת הגוף והודות למידע שסיפרת על הצמחים שכחתי מכל הכאבים שישי לי. אני כל כך שמח על מה שעשיתי היום. המפגש אתך עושה לי כל כך טוב."



תיאור מקרה

ג' בת 78, נולדה בפולין, נישאה בארץ ומתגוררת כל חייה גרה באותו יישוב. יש לה שלושה ילדים ושמונה נכדים. כל השנים הייתה בעיקר בבית, טיפלה בילדים ועבדה בגינה שבחצר ביתה. כיום, לאחר שני אירועים מוחיים שעברה היא במצב מורכב וקשה.

הקשר בינינו נוצר בזכות עובדת סוציאלית המלווה את בני המשפחה בטיפול המורכב ב-ג' בעקבות שני האירועים המוחיים שעברה. כתוצאה מכך, ג' משותקת בכל גופה, מלבד יד שמאל שפעילה חלקית, אך היא לא היד הדומיננטית שלה. יכולת הדיבור של ג' נפגעה והיא אינה יכולה לדבר, אולם היא מבינה הוראות ומבצעת אותן על פי היכולות שלה. התקשורת אתה נעשית בליווי תנועות הראש ותנועת היד שלה. לעיתים היא מחייכת וזו הדרך שלה להביע את שביעות רצונה לדברים המתרחשים במפגש.

הראייה, השמיעה וחוש הריח לא נפגעו ו-ג' עושה שימוש בחושים הפעילים שלה. אנחנו נפגשות אחת לשבוע בביתה הפרטי. המרחב הטיפולי הוא סביבת הבית והחצר, בהתאם למזג האוויר. תחילת המפגש וסופו זהים בכל מפגש שלנו: בפתיחת המפגש אני מספרת סיפור או משל הקשורים בצמח, פרח, צמח תבלין או צמח נוי כלשהו. בהמשך אנחנו מתחילות בהכנת המכל או העציץ שבו נשתול את הצמח. אני משתמשת בטכניקות שונות להכנת המכל ואנו גם צובעות אותו בצבעי אקריליק ומוסיפות עיטורים. אחר כך אנחנו מורחות לכה, כדי שהעציץ יחזיק מעמד בכל מזג אוויר, בסיום פעילות מחליטה ג. היכן להניח את העציץ בבית או בחצר ביתה.

כשאני מגיעה עם צמח תבלין אני ממוללת ומקרבת את הצמח אליה כדי שתריח ותמיד היא משתפת אותי בדרכה, האם הריח אהוב עליה או לא. לאורך המפגש ג. מריחה את הצמח, תוך שיום שם הצמח. בעבודה עם פרחים אני מציגה לה את עלי הכותרת, את מבנה הצמח והצבע. אני משתדלת להציג פרחים מאותו סוג, אך בצבעים שונים ונותנת לה לבחור את הצבע שמתאים לה לטפח. באמצעות ההצבעה שלה על הצמח אני יודעת במה היא בחרה ומה אהוב עליה.

בסיום אנחנו משקות עם בקבוק כי כך יותר קל לה. ג' מגלה רצון רב לעשייה בהתאם למגבלות שלה ואני מאותגרת מאוד בכל פעילות אתה ונעזרת באביזרים רבים בטיפול בה. חלק מהפעילות מתמקד בהכנת כלי הקיבול או העציץ ושתילה בתוכו. אני נעזרת באביזרים שונים כדי להרחיב את השימוש ביד ולגרום לה להניע את האצבעות ואת מפרק כף היד שלה. כל הפעולות נעשות על מגש מסתובב, כך שיהיה לה נוח וקל יותר.

השימוש באביזרים השונים מעורר עניין ומייצר פעילות של מוטוריקה עדינה וגם מפתח קואורדינציה וקשר עין-יד.

בכל מפגש יש מגע עם האדמה באמצעות סינון ומיון רגבי האדמה ביד או במסננת וגם שתילה או זריעה. ג' אוהבת את המגע עם האדמה וזו פעילות שמתאימה ליכולת המוטורית המצומצמת שלה. הפעולות הנעשות עם ג' מתבצעות בזמן שהיא יושבת בכיסא גלגלים.

לאורך כל היום היא יושבת בכורסה וכשצריכה לעבור מכיסא הגלגלים לכורסה פעילות זו נעשית בעזרת מנוף.





שגרת יום של מטופל בגיל השלישי בהתאם לעונות השנה

הפעילות הראשונה לתחילת יום עבודה בגינה היא השקיה, לפני שהשמש תהיה חזקה ובהתאם ליכולת הפיזית והקוגניטיבית של כל מטופל. יש מי שיכול ללכת ומצליח להניע את כל אברי הגוף ויש מי שמתקשה ללכת ועדיין מצליח לעשות בעצמו פעולות מסוימות. יש גם מטופלים שנעזרים בבן משפחה או במטפל הנמצא בבית.

בפעילות ההשקיה מניעים את הרגליים וגם מתכופפים ומיישרים ברכיים. כל אחד עושה לפי יכולתו. הפעילויות השונות הנעשות בגינה, בחצר או במרפסת מתחלקות בעיקר לפעילויות הקשורות במוטוריקה עדינה ולפעילויות הקשורות במוטוריקה גסה. יש מטופלים שמספרים שזה מה שגורם להם לצאת מהמיטה להתעורר בבוקר. עצם העובדה שהם יודעים שמצפה להם מטלה, שחשוב לבצע אותה לפני שהשמש זורחת גורמת להם להיות פעילים ושומרת על שגרת יומם.

המשך היום מתמקד בגיזום, גירוף ובכל הפעילויות הקשורות בטיפול בגינה, בהתאם לעונות השנה. יש תקופות שבהן שנדרשת יותר פעילות ויש עונות שפחות. כל הפעילויות הקשורות בצמחים גורמות לאדם לקום, לנוע ולשבור את השגרה המונוטונית. חשוב מאוד לכולם ובעיקר לבני הגיל השלישי לשמור על השרירים ולהפעילם.


פעילות גופנית משפיעה לטובה גם על התפקוד המוחי

ישנה השערה שפעילות גופנית מונעת ניוון של מבנה מוחי הנקרא היפוקמפוס, שידוע שיש לו תפקיד חשוב בתפקודי זיכרון. אחד המחקרים הראה שפעילות גופנית אירובית מלווה בעלייה של BDNF (חומר הנוצר במוח ומשפיע על התפתחותו) ובהגדלה של נפח ההיפוקמפוס. השערות נוספות נוגעות להשפעות אפשריות של פעילות גופנית להגברת זרימת הדם למוח, ייצור מוגבר של חומרים מוליכים במערכת העצבים, הקלה על תהליכי דלקת או יצירת שינויים בשפעול גנים מסוימים.


בנוסף, פעילות גופנית מיטיבה עם המוח גם באופן עקיף ומשפיעה על גורמי סיכון למחלת לב-ריאות, יתר לחץ דם, תנגודת אינסולין, רמות כולסטרול גבוהות, חיזוק המערכת החיסונית ועוד.

ביולי 2019 פרסם ארגון הבריאות העולמי מסמך המלצות לצמצום הסיכון למחלות הדמנציה. ההמלצה הראשונה במסמך נוגעת להשפעה החיובית של פעילות גופנית.

מה הקשר בין פעילות גופנית לדמנציה?

השתתפות סדירה בפעילות גופנית לאורך זמן נמצאה קשורה לצמצום הסיכון לדמנציה. במחקר רחב היקף שנערך בנוגע לגורמי סיכון למחלת אלצהיימר בבריטניה, ארצות הברית ואירופה, ובו בדקו שבעה גורמי סיכון ספציפיים, מצאו החוקרים שפעילות גופנית הייתה בעלת ההשפעה המשמעותית ביותר לצמצום הסיכון לפתח את המחלה. החוקרים העריכו שפעילות גופנית לאורך זמן יכולה להביא להפחתה של עד 1.5 מיליון מקרים בשנה במדינות אלו.

עם זאת, מחקרים אחרים מציינים שההשפעה של פעילות גופנית על תפקוד מוחי עשויה להיות אישית ואף שונה מאדם לאדם. אין ספק שמומלץ לכל אדם למצוא את האופי, את העוצמה ואת תדירותה של הפעילות הגופנית המשפיעה עליו לטובה.




מאמר זה נכתב בזכות אבא שלי

אבא שלי (דב קדרון ז"ל) היה מורה וחקלאי ונפטר בשיבה טובה כמעט בגיל 92. עד גיל 90 היה פעיל במשק, עיבד את הפרדס, טיפח את האבוקדו והאגוזים ואהב את ההתעסקות באדמה. בזכות פעילותו הגופנית שמר על חזות צעירה והיה אדם זקוף קומה ויציב ושלט היטב באיברי גופו. אבי הניע היטב את הגפיים וכל זה בזכות היותו חקלאי אוהב אדמה. ההתעסקות בחקלאות הייתה עבורו חדר הכושר שלו.

רוב חייו הוא התעסק באדמה וזה היה "הספורט" שלו. הפעילויות הגופניות השונות הקנו לו ביטחון ושליטה נהדרת על גופו.


את ההליכות היומיות החליף בצעידה של קילומטרים בפרדס. את כפיפות הבטן החליף בכפיפות מבוקרות ובזחילה על האדמה, כדי לטפל בנזילות שנקרים עשו לו בצינורות. הוא טיפס על סולם כדי לקטוף תפוזים וכך הצליח לשמור על שיווי משקל. הוא טיפל בעשבים וניכש אותם ודאג להשקיה סדירה. בזכות זה שמר על סדר יום קבוע ומסודר, שעזר לו לשלוט על גופו בדרך יעילה. הפעילויות הרבות והמגוונות סביב האדמה השאירו את המפרקים ואת השרירים שלו פעילים וחזקים ואת הנפש שלו איתנה וחסונה. אבא שלי הוא דוגמה לכך שפעילות גופנית חשובה בכל גיל.





לסיכום

פעילות גופנית בגיל השלישי היא קריטית. היא חשובה ומומלצת מאוד בגיל המבוגר, שבו רבים מתקשים לסגל לעצמם הרגלים של תנועה וגמישות. פעילות גופנית בשילוב גינון יכולה לסייע מאוד לבני הגיל השלישי – היא מקנה שקט נפשי, ביטחון עצמי ותורמת ליכולת הפיזית של האדם המזדקן. כעת, כל מה שנותר לי זה לאחל לכולם עד 120 כ-20 😊







Comments


bottom of page